Youtube Kanalımıza Hemen Abone Olun, Ücretsiz Eğitimleri Kaçırmayın! abone-buton
web-tasarimci
Anasayfa / Dijital Pazarlama / Marka Tescil Danışmanlığı

Marka Tescil Danışmanlığı

Marka bir işletmenin bütün varlıklarını belirten ayırt edici bir işarettir. Marka tescili işletmenize ait markanızın resmi olarak size ait olması için Türk Patent Enstitüsü’nde belirli işlemlerin yapılmasıdır. Bu işlemler işletmeler tarafından yapılması zor olan işlerdir. Bu yüzden mutlaka marka tescil danışmanlığı hizmeti almanız gerekmektedir. Kısacası marka tescil danışmanı Türk Patent Marka Kurumu ile müvekkili arasında köprü görevi gören kişilere verilen addır.

Marka tescili nedir ve nasıl alınır?

İşletmeniz bünyesinde bulunan hizmetleri ya da ürünleri diğer işletmelerin ürün ya da hizmetlerinden ayıracak işarete marka denilmektedir. Bu işaretin ise yasal prosedürlerle korunmasına ise marka tescili adı verilmektedir.

Marka tescil alabilmek için öncelikle fiziki ya da online olarak başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Başvuruda bulunabilmek için ise herhangi bir ticari işletme sahibi olmanıza gerek olmaksızın gerçek kişi olmanız dahi yeterli olacaktır. Her marka için ayrı marka tescil başvurusu gerekmekle birlikte tek marka tescil başvurusu ile diğer markaların tescili gerçekleştirilmemektedir. Marka tescili başvuru sonrasında TPE tarafından yürütülen idari işlemler sonucunda verilmektedir. Marka tescil;

  • ⇒ Marka tescil başvurusu
  • ⇒ Başvurunun TPE tarafından incelenmesi ve sınıflandırılması
  • ⇒ Marka tescil başvurusunun yayınlanması
  • ⇒ Yayınlanan marka tescil başvurusuna itirazların gelmesi ve itirazların incelenmesi
  • ⇒ Marka tescilinin verilmesi/ başvurunun reddi

Aşamalarını kapsamaktadır. Bu başvuru ve kabul süreci yaklaşık olarak 6-9 ay arasında sürmektedir. Süreç sonunda itiraz edilmemiş ya da itiraz edildiyse bile itirazları reddedilmiş markalara “Marka Tescil Belgesi” verilir. Marka Tescil Belgesinin 10 yıllık bir marka koruma süresi bulunmaktadır. Her 10 yıl sonrasında marka tescil yenilemesi ile bu süreç 10 yıl daha uzatılmaktadır. 10 yıllık koruma süresinin dolmasının ardından 6 ay içerisinde uzatma başvurusunda bulunmayan markaların tescilleri hükümsüz sayılmaktadır. Marka tescil başvurusunda bulunabilmek için markanın kullanılır halde olması gerekmemektedir. Ancak marka tescil alındıktan 5 yıl içerisinde kullanılmadığı anlaşılan markaların iptaline karar verilir.

Marka tescilini kim yapar?

Türk Patent Marka Kurumu, marka tescili vermeye kanunlarla yetkilendirilmiş kurumdur. Türk Patent Marka Kurumu Ankara’da faaliyet gösteren Sanayi Bakanlığı’na bağlı özerk bir kurumdur. Türk Patent Marka Kurumu başvuru sonrasında başvurunun incelenmesi ve olumlu ya da olumsuz görülmesi sonucunu yazılı bir şekilde başvuru sahibine ya da vekillere iletir.

Kimler marka başvurusunda bulunabilir?

  • ⇒ Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlar (marka tescil başvurusu için ticari bir şirket olmanıza gerek bulunmamaktadır)
  • ⇒ Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yerleşim yeri olan veya ticari ya da sınai faaliyetlerde bulunan gerçek ya da tüzel kişiler
  • ⇒  Paris Sözleşmesi ya da Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması dahilinde başvuru hakkına sahip kişiler
  • ⇒ Karşılılık ilkesi uyarınca Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan kişilere sınai mülkiyet hakkı koruması sağlayan devletlerin uyruğunda bulunan kişiler marka tescil başvurusunda bulunabilirler.

Marka tescili için şirket gerekli mi?

Marka tescili için kimlerin başvuru yapabileceğine yukarıda bahsetmiştik. Türk Patent Marka Kurumu sizin tek kişi mi ya da bir şirket adına mı marka tescili aldığınızla daha basit anlatımla kim olduğunuzla ilgilenmeden başvurularınızı incelemeye alır. Marka tescilini bir şirket alabileceği gibi, birden fazla kişi adına da bir marka tescili alınabilir ya da şahıs tek başına da bir marka tescili alabilmektedir. Bunun için kurulmuş olan bir şirket, firma ya da kuruluş olmanın bir önemi bulunmamaktadır. TC. Kimlik numarasına sahip olan herkes marka tesciline evrakları tam bir şekilde hazırlamak kaydı ile başvuruda bulunabilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişilerin ise mutlaka adlarına bir vekil atayarak Türkiye’de bu işlemlerini sürdürmelilerdir.

Marka tescil edilmeden kullanılabilir mi?

Kendinize ait bir markanızı kurduğunuz andan itibaren markanızı kullanabilirsiniz. Burada karşınıza çıkacak herhangi bir engel bulunmamaktadır. Marka tescili kişiler ya da şirketler için zorunlu bir hal olmaktan öteye koruyucu olduğundan dolayı tavsiye edilen bir uygulamadır. Markanızı kurdunuz. Markanıza ait logonuzu, ambalajınızı, sloganınızı hazırladınız ve yıllardan beri kullandığınız isminizi kullanmaya devam ediyorsunuz. Marka tescili sizin yıllarca emek vererek kurduğunuz markanızı koruma altına alarak sizlere belli haklar sağlayan bir uygulamadır. Aynı zamanda marka ihlalinin de önüne geçen bir uygulamadır. Sadece Türkiye değil hemen her ülkede marka tescili şiddetle önerilmektedir. Kısa bir örnekle neden zorunlu değil ancak gerekli olduğunu açıklamak gerekirse; size ait olmayan bir arsaya evinizi yaptınız, bahçe kurdunuz, yıllarca emek verdiniz ve güzel bir eve sahip oldunuz. Ancak bir süre sonra arsanın asıl sahibi geldi ve burayı terk etmek zorunda olduğunuzu söyledi. Arsa sahibinin haklarının olması sebebi ile arsayı terk etmeniz gerekli ve herhangi bir hak iddia etmeniz imkânsız hale geldi. İşte marka tescili de böyledir. Yıllardır kullandığınız markanızı adınıza ya da şirketinize tescil ettirmediğinizde bir başkasının sizin markanızı kendi adına tescil ettirmesi sonrasında sizin yıllardır kullandığınız markanızı değiştirmeniz gerekecektir.

Marka Tescil İçin Gereken Belgeler

Marka tescil başvurunuzun geçerli olabilmesi adına Türk Patent Marka Kurumuna evraklarınızın eksiksiz bir şekilde sunulması gerekmektedir. Başvuru esnasında gerekli evrakları tüzel kişiler(şirket) ya da şahıslar adına şeklinde ikiye ayırarak inceleyeceğiz.

Başvuru Sahibi Şirket ya da Tüzel Kişi ise:

  • ⇒ Faaliyet Belgesi
  • ⇒ Vergi Levhası
  • ⇒ Var ise Vekâletname
  • ⇒ Marka Örneği(Logo, Amblem, İşaret, vs.)
  • ⇒ Başvuru Ücretinin Ödendiğin Dair Belge( Banka Dekontu)

Başvuru Sahibi Gerçek Kişi ise:

  • ⇒ TC. Kimlik Numarası
  • ⇒ Var ise Vekâletname
  • ⇒ Marka Örneği( Logo, Amblem, İşaret, vs.)
  • ⇒ Başvuru Ücretinin Ödendiğine Dair Belge( Banka Dekontu)

Marka Tescil Danışmanlığı Hizmetlerimiz

Marka tescil süreci öncesinde, sonrasında ve esnasında yürütülmesi gereken birçok işlem bulunmaktadır. Bu işlemler çoğu zaman karmaşık ve zaman isteyen işlerdir. Özellikle bir şirket adına marka tescil alındığında bu işlemleri kimin yürüteceği çoğu zaman tartışma konusu olmaktadır. Günümüzde yapılan marka tescil danışmanlığı ile marka tescil süreci boyunca ve sonrasında yanınızda olacak ve sizlerin adına işlemlerinizi yürütecek bir hizmete sahip olabilirsiniz. Firmamız bünyesinde aşağıda sıraladığımız tüm marka tescil danışmanlığı hizmeti sizlere sunulmaktadır.

  • ⇒ Marka Tescili
  • ⇒ Marka Savunma
  • ⇒ Marka İzleme
  • ⇒ Yurt Dışı Marka Tescili
  • ⇒ Marka Yenileme
  • ⇒ Adres Değişikliği
  • ⇒ Unvan Değişikliği
  • ⇒ Marka Devir
  • ⇒ Marka Geri Çekme/İptal
  • ⇒ Lisans İşlemleri
  • ⇒ Marka Savunma

Marka Tescili

Marka tescil, markanızın ve emeklerinizin sizin adınıza koruma altına alınarak kaba tabirle artık size ait olmasına verilen isimdir. Marka tescil sürecinde başvurudan, itiraz sürecine, resmi gazete yayınlanma sürecine ve evrakların toplanarak Türk Patent Marka Kurumuna sunulmasına ve sonrasında markanızın izlenmesine kadar olan tüm işlemler sizleri beklemektedir. Firmamızdan alacağınız marka tescil danışmanlığı sayesinde marka tescil sürecinizde sizin yanınızda olarak tüm sürecin yürütülmesi ve eksiksiz ya da sorunsuz şekilde markanıza sahip olmanıza yardımcı oluyoruz.

Marka Yenileme

Markanızı tescilini aldıktan sonra belli bir süre kullanabilirsiniz. Bu süre her marka ve kişi için belirlenen 10 yıllık süredir. 10 yıllık sürenin ardından 6 ay marka yenileme başvuruları için bekleme süresi bulunmaktadır. 10 yıllık süre sonrasında yenileme olmaması halinde marka tesciliniz hükümsüz hale gelecek, marka isminizi tekrar geri almanız ancak dava yolu ile mümkün olacak ve marka isminiz üzerindeki koruma tamamen kalkacaktır. Marka yenileme işlemleri için marka yenileme başvuru formu ile marka yenileme ücretinin ödendiğine dair dekont ve vekâletname evrakları gerekmektedir. Gerekli incelemeler sonrasında marka yenileme belgesi taraflarınıza gönderilecek ve marka tescil süreniz 10 yıl daha uzamış olacaktır.



Marka Tescil Danışmanlığı İşlerimiz





Paylaş

Sayfamızı faydalı bulduysanız sosyal medya adreslerinizde paylaşarak daha fazla kişinin doğru içeriğe ulaşmasını sağlayabilirsiniz.



Yorumlar (0)



Yorum Yapın

Bize Sorun


youtube-abone-ol



Son Paylaşımlar